Fiets inpiratiedag

Op 27 november 2013

Op woensdag 22 mei had ik ingeschreven op fietsinspiratiedag te gaan in 's-Hertogenbosch. Over de grens gaan kijken hoe men het daar doet. En je kan natuurlijk wel zeggen dat Nederland het grote gidsland is als het over fietsen gaat. Samen met het hoofd van infrastructuur om 7 uur vertrekken met de trein in Bilzen. Met de trein reizen is al een enorme wijziging in mijn verplaatsingscultuur.

In “Den Bosch” aangekomen viel het ons al dadelijk op dat er toch heel wat meer fietsen op de baan waren als we in Bilzen gewoon zijn. Dat bleek ook uit de presentatie die we kregen. Zij hadden een fiets woon werkverkeer waar we nog heel veel jaren over kunnen dromen. Opvallend was wel dat er een statistisch verschil was in fietsgebruik tussen het katholieke zuiden en het protestantse noorden. Blijkbaar gebruikt het protestantse noorden nog meer de fiets dan de zuiderlingen. Voor mij een onverwacht resultaat van een cultuurverschil.

Het hoge fietsgebruik in Den Bosch komt er ook niet zo maar. Tal van maatregelen worden daar door de overheid getroffen om het de fietser zo comfortabel mogelijk te maken. Dit zijn zowel de kleine aanmoedigingen als de grote infrastructuurwerken. Maar heel belangrijk was dat zonder comfort en veiligheid, fietsgebruik niet toeneemt. Om milieuredenen zijn er weinig mensen die omschakelen. Het moet vooral persoonlijk voordeel opleveren. Dit voordeel kan verscheiden zijn. Ofwel fitheid, kosten, snelheid, makkelijker etc.

De fietstocht zelf liet zien dat er heel wat maatregelen voor de fietser genomen waren die ook echt gebruikt worden. Het is hier wat de kip en het ei. Wij hebben weinig fietsers dus neemt men ook niet zoveel maatregelen en dus is het minder comfortabel fietsen bij ons en dus hebben we minder fietsers. Moeilijk te doorbreken, maar er zijn toch heel wat kleine en grote maatregelen die kunnen en moeten genomen worden.

Er zijn toch al wat ideeën naar boven gekomen op die dag. Als het goed is zie je daar wat van in de komende jaren.

Wat je al direct kan zien is dat ikzelf me al meer met de fiets verplaats. Hopelijk blijft het niet bij de goede intentie van een paar weken maar kan je dit ook blijven zien de komende jaren.

 

Met vriendelijke groet,

Walter Bollen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is