Klacht bij gouverneur : "aankoop vanonroerend goed gelegen te Munsterbilzen , Waterstraat 4"

Op 19 oktober 2008

Op 2 september besliste de Bilzerse gemeenteraad meerderheid tegen oppositie het besluit om het onroerend goed gelegen te Waterstraat 4 in Munsterbilzen aan te kopen. De argumentatie van de N-VA was dat dit pand te duur was. Het schattingsverslag gaf 175.000 € en de gemeente betaalde hier 205.000 € voor.  De uitleg van de meerderheid was dat dit perfect kon wegens de wederbeleggingsvergoeding die een flink percentage van de aankoopprijs kan bedragen.

Eén van mijn vorige werkgevers prentte mij steeds in dat vertrouwen goed is maar controle veel beter.  Dus gingen we op zoek naar het percentage dat deze wederbeleggingsvergoeding kon bedragen. Via de vereniging voor Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) kreeg ik een document in handen dat hierover sprak. Dit document sprak zich niet uit over de grootte van de wederbeleggingsvergoeding maar maakte een duidelijk onderscheid tussen onroerende goederen die op de markt aangeboden zijn of waar de overheid zelf het initiatief tot aankoop neemt.

Voor een goed dat op de markt aangeboden is kan, volgens deze tekst, geen wederbeleggingsvergoeding betaalt worden. Dit kan enkel indien de gemeente zelf het initiatief neemt.

In het dossier zat een kopie van hebbes waar het pand te koop werd aangeboden.

Als oppositie gemeenteraadslid heb je dan nog maar één mogelijkheid om dit onjuist handelen aan te kaarten. Dit is via een klacht bij de gouverneur. Deze kan dan beslissen of er op basis van de bewijzen een fout in de procedure gemaakt is.

Vandaar dat op 6 oktober ons aangetekend schrijven naar de gouverneur ging, met vijf bijlages.

  • het schattingsverslag 175.000€
  • kopie van de aanbieding van het pand op hebbes
  • voorstel tot besluit van de gemeenteraad
  • richtlijn voor aankoop onroerend goed door overheden
  • advertentie in de Demer waarin de meerderheidspartijen zeggen dat de meerkost de wederbeleggingsvergoeding is.

 Op 15 oktober kregen we bericht dat het onderzoek gestart is en dat de gemeenteoverheid 14 dagen tijd heeft om te reageren.

 We wachten…. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is