Avondlijk beleefparcours ‘Bilzen Mysteries’ klaar voor grote publiek

Op 11 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultuur & toerisme

Avondlijk beleefparcours ‘Bilzen Mysteries’ klaar voor grote publiek

Lichtwandeling tussen geschiedenis en fantasie verwelkomt bezoekers op Landcommanderij Alden Biesen

BILZEN – Maandenlang hing er een waas van mysterie rond Bilzen Mysteries, de gloednieuwe toeristische attractie waarmee de stad Bilzen vanaf 7 oktober groots uitpakt op Landcommanderij Alden Biesen. Inmiddels is de attractie met internationale allure officieel voor geopend verklaard. “Dit beleefparcours brengt na zonsondergang de 800-jarige geschiedenis van Alden Biesen tot leven met speciale klank- en lichteffecten in een tiental historische taferelen. Niemand minder dan Jan Decleir vertolkt de Heer van Biesen, onze virtuele gids”, aldus Guy Swennen, schepen van Toerisme. “Het is een uniek topproduct voor de Euregio geworden!”

Bilzen Mysteries werd op 7 oktober ingehuldigd als dé permanente toeristische attractie van Bilzen en omstreken. Uitgerust met een tablet en hoofdtelefoon word je bij aankomst op Alden Biesen helemaal ondergedompeld in een ongeziene multimediale tijdreis doorheen de eeuwenoude en rijke historiek van de Landcommanderij en de Duitse Orde. Ridderbroeders op kruistocht, dansende nimfen in de tempel van Minerva en verwoestende vlammen passeren allemaal de revue. Schepen van Toerisme Guy Swennen is alvast laaiend enthousiast over de lancering van de langverwachte troef: “Het is een ongezien spektakel, opgebouwd rond een boeiend fundament van geschiedenis en lokaal erfgoed, dat jong en oud zal betoveren.”

Het beleefparcours, dat zich richt op koppels van alle leeftijden, gezinnen en groepen uit de Euregio, combineert moderne technologie met tijdloze verwondering en boeiende historische achtergronden. Frank Anthierens van Alice Events, artistiek directeur van Bilzen Mysteries, maakte vanaf dag één deel uit van het creatieve concept achter de nu geopende promenade: “Prachtige licht-, geluid- en beeldeffecten zoals video- en laserprojecties zullen de zintuigen van de bezoekers in vervoering brengen. Dit gebeurde in elke fase van de ontwikkeling met respect voor de site Alden Biesen, zonder overlapping met de reeds rijkgevulde evenementenkalender vanuit de functie als cultuurhistorisch centrum.”

Economische stimulans Bilzen
Het avondlijke klank- en lichtspel Bilzen Mysteries wordt vanaf heden dus een vaste waarde in Alden Biesen, nadat het in 2013 in het leven geroepen werd door een SALK-fiche van de stad Bilzen. “Met zo’n 200 000 bezoekers per jaar is cultuurhistorisch evenementencentrum Landcommanderij Alden Biesen nu al een van de grootste publiekstrekkers van onze streek”, licht directeur van Alden Biesen Guy Tilkin toe. “We zijn dan ook enorm tevreden met deze nieuwe permanente attractie die zowel inhoudelijk vanuit een historisch perspectief als vormtechnisch perfect op maat van de site ontwikkeld is. De Landcommanderij is immers niet zomaar de locatie van Bilzen Mysteries, het was evenzeer de inspiratiebron erachter.” Het reconversieproject kwam tot stand met 1,7 miljoen SALK-middelen via Toerisme Vlaanderen.

Vanaf nu wordt het toeristisch potentieel van de site optimaal benut: “Met dank aan de Vlaamse regering en met de steun van Toerisme Vlaanderen, is de ontwikkeling van Bilzen Mysteries klaar om de komende jaren tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland te betoveren”, gaat Guy Swennen verder. De attractie zal direct en indirect een impact hebben op de werkgelegenheid. Concreet spreken we dan over ca. 45 FTE’s.

En dat is economisch gezien goed nieuws voor de stad, vertelt burgemeester Frieda Brepoels: “Bezoekers die van iets verder komen, zullen door de avondlijke aard van de attractie vaker voor extra overnachtingen in de buurt kiezen. Ook de lokale horeca en andere bezienswaardigheden in de omgeving genieten mee van Bilzen Mysteries. Zo zal het multimediale beleefparcours niet alleen een economische boost en internationale allure aan de stad Bilzen verlenen, maar ook aan de provincie Limburg én aan Vlaanderen.” Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is eveneens fier op de attractie: “Vlaanderen heeft via Toerisme Vlaanderen 1,7 miljoen euro geïnvesteerd om Alden Biesen verder uit te bouwen als toeristische topattractie. 21ste-eeuwse beleving in een eeuwenoud decor: dit gaat veel extra volk naar Bilzen en omgeving lokken. Al die extra bezoekers zijn ook nieuwe sponsors voor de lokale economie. Komt dat zien!”

Personages slepen je mee
Het hoofdpersonage gedurende de klank- en lichtpromenade - vertolkt door Jan Decleir -  is jonkheer Armand Roelants du Vivier. Hij was sinds 1922 de laatste privé-eigenaar van Landcommanderij Alden Biesen en vormde anno 2016 de inspiratie voor de virtuele gids van het beleefparcours. Om het onderhoud van het domein te kunnen bekostigen, was hij destijds zowel kasteelheer als klusjesman en boer. Dat maakte hem een herkenbaar figuur in Bilzen en omstreken, met zijn rubberen laarzen, lange jas en aftandse fiets.

Frank Anthierens legt uit hoe de geschiedenis van Alden Biesen weer tot leven komt: “Als bezoeker word je met een tablet en een koptelefoon gegidst door het mooi verlichte domein van de Landcommanderij. Samen met Armand Roelants du Vivier (de Heer van Biesen, n.v.d.r.) wandel je letterlijk doorheen de rijke historiek van de Duitse Orde. Je belandt in diverse taferelen, te midden van de meest uiteenlopende figuren, zoals Paus Honorius III, Grootmeester Herman Von Salza, pelgrims, ridderbroeders en een pestmeester, alsook Mohammed Ali en brandweerman Ludo Neels. Stuk voor stuk invloedrijke personages die Bilzen Mysteries tot leven wekken, ondersteund door klank, beeld, licht en special effects. Maar ook mythische figuren zoals draken en nimfen spelen een glansrol. Rode draad is alvast de invloed van de Duitse Ridderorde, die Alden Biesen honderden jaren geleden verkoos tot één van haar Europese hoofdkwartieren.”

Beleefparcours van a tot z
Het belevingsparcours vindt telkens plaats van zonsondergang tot middernacht. Tijdens de zomermaanden blijft de promenade toegankelijk tot 1 uur ’s nachts, en dat elke dag tijdens de vakantieperiodes. Buiten de vakantieperiodes is de attractie geopend op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Groepen en bedrijven kunnen Bilzen Mysteries beleven op dinsdag, woensdag en donderdag mits boeking vooraf om alles vlot te laten verlopen. Je moet rekenen op ongeveer één uur om de volledige klank- en lichtpromenade te doorlopen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is