Sociaal Huis verwelkomt Sint-Vincentiusvereniging

Op 31 augustus 2018

Sinds 6 augustus is de Bilzerse Sint-Vincentiusvereniging actief in het Sociaal Huis. De samenwerking is het logische gevolg van de raakpunten tussen de twee op het vlak van armoedebestrijding. Allebei zetten ze zich in om mensen met beperkte bestaansmiddelen te helpen en ondersteunen. Door de krachten te bundelen willen ze de armoede in Bilzen verder terugdringen.

De Bilzerse Sint-Vincentiusvereniging, die in 1994 begon met voedselbedeling, was sinds kort op zoek naar een nieuwe locatie. Gezien de synergie tussen de vereniging en het sociale beleid van de stad ging deze laatste mee op zoek naar een oplossing. Die kwam er begin augustus toen het Sociaal Huis een gedeelte van de voormalige keuken op het gelijkvloers van het AZ Vesalius ter beschikking stelde van de vzw. In deze nieuwe uitvalsbasis kan de vzw zo'n 150-tal gezinnen bedienen. 

Burgemeester Frieda Brepoels: “Ik ben blij dat de Sint-Vincentiusvereniging aan een nieuw hoofdstuk kan beginnen in Bilzen. Het stelt ons in staat om samen stadsgenoten in een kwetsbare leefsituatie nog beter bij te staan. De Sint-Vincentiusvereniging zorgt voor de bedeling van voedsel en kleren. Tegelijk voert het Sociaal Huis een intensief sociaal en duurzaamheidsbeleid gericht op dezelfde doelgroep. De samenwerking wordt nog versterkt door de aanwezigheid van de sociale kruidenier Bieskruid in hetzelfde gebouw.”

De komst van de Sint-Vincentiusvereniging houdt nog meer voordelen in. OCMW-voorzitter Luc Hendrix: “De organisatie kan bijvoorbeeld een bevoorrechte rol spelen bij de eventuele opstart van een pamperbank. Via dat systeem worden luieroverschotten herverdeeld aan gezinnen die ze echt nodig hebben. De aankoop van luiers voor baby’s en jonge kinderen neemt immers een serieuze hap uit het leefbudget, zeker bij personen die financieel minder sterk staan. Daarnaast zal de vereniging deel uitmaken van het netwerk van het Huis van het Kind en op geregelde tijdstippen mee overleg plegen. Bovendien kunnen geïnteresseerde klanten van het Sociaal Huis zich op hun beurt opgeven voor vrijwilligerswerk bij de Sint-Vincentiusvereniging. Via de tewerkstellingscel van het Sociaal Huis krijgen ze zo de kans om opnieuw actief mee te draaien in de maatschappij.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is