Stad zet restauratie kasteel Edelhof in gang

Op 4 september 2018

Kasteel Edelhof in Munsterbilzen krijgt een grondige restauratie. Het beschermde gebouw uit de 18de eeuw, dat o.a. de thuisbasis was van strijkatelier Elektra, kinderopvang Domino, fotoclub Candid en Heemkring Landrada, staat omwille van de slechte staat al een hele tijd leeg. Het stadsbestuur werkte de voorbije jaren aan een dossier voor de casco restauratie van het gebouw. Vlaams Minister-President Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag bevestigd dat de Vlaamse overheid een premie toekent van meer dan 800.000 euro voor de werken.

Burgemeester Frieda Brepoels: “Edelhof neemt een belangrijke plaats in in Munsterbilzen. Zowel fysiek als in het hart en collectieve geheugen van de inwoners. Voldoende reden voor ons om het gebouw terug in ere te herstellen. De structuur wordt opnieuw gezond gemaakt zodat het aanwezige erfgoed niet verder wordt aangetast. Het gaat dan om een nieuw dak in natuurleien en het herstellen van gevels, natuursteen, kroonlijsten, afvoeren en goten. Het buitenschrijnwerk wordt vervangen naar historisch model en uiteraard worden de vochtproblemen definitief uit de weg geruimd. In een tweede fase wordt ook het interieur aangepakt met behoud van de overblijvende historische elementen. Tijdens de werken wordt een afscherming rond het gebouw geplaatst om de veiligheid te garanderen.”

Voor de restauratie voorziet Minister-President Geert Bourgeois, bevoegd voor erfgoed, een premie van ruim 800.000 euro. Frieda Brepoels: “Omwille van de hoogdringendheid komt dit dossier in aanmerking voor een voorafname. Op die manier kunnen we heel snel van start gaan. Over de toekomstige invulling zijn nog geen besluiten genomen. Kasteel Edelhof heeft sinds 1950 een publieke bestemming gehad en zal in die toekomst behouden of zelfs versterkt zien. Op die manier blijft dit prachtig stukje Erfgoed toegankelijk voor iedereen.”

Rechts vindt u het artikel dat verscheen in Het Belang van Limburg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is