Vlaams geld voor renovatie kerk Munsterbilzen

Op 30 maart 2018, over deze onderwerpen: Kerken

De glas-in-loodramen van de kerk in Munsterbilzen zijn al lange tijd toe aan een renovatie. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid en de steun van het stadsbestuur kan de kerkfabriek nu eindelijk de werken aanvatten.

“De neogotische kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming is ontzettend belangrijk voor het uitzicht van Munsterbilzen en de vele parochianen in deze deelgemeente”, aldus N-VA gemeenteraadslid Nassèr Nijs. “Elke week vinden hier erediensten plaats. Natuurlijk vergt zo’n gebouw heel wat onderhoud. Momenteel hebben de glas-in-loodramen, die erg kenmerkend zijn voor deze kerk, dringend een grondige opknapbeurt nodig.“

Burgemeester Frieda Brepoels: “Sinds 2003 is de kerk van Munsterbilzen beschermd als monument. Daarom diende de kerkfabriek een aanvraag in bij Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor erfgoed, voor het verkrijgen van een premie voor de restauratie van de glas-in-loodramen. Vandaag ontvingen we het bericht dat de Vlaamse overheid 111.423.62 euro beschikbaar maakt waardoor de kerkfabriek over kan gaan tot restauratie. Het dossier heeft bijna 5 jaar op de wachtlijst gestaan.”

De restauratiewerken worden geschat op 146.717,75 euro (excl. BTW), waarvan 125.117,75 euro (excl. BTW) in aanmerking komt voor de berekening van de premie. Hiervan wordt 80% betoelaagd door de Vlaamse overheid. Daarnaast zullen de stad en de kerkfabriek elk 10% van de kosten voor hun rekening nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is